Windows 10 Güncelleştirme Kapatma
Bu konumuzda sizlere, Windows 10 Güncelleme Kapatma işlemini nasıl gerçekleştireceğimizden bahsedeceğiz. Windows 10 kullanıcılarının sık sık yakındığı durumlardan biri, sistemin kullanıcının kontrolü dışında gerçekleşen ve bilgisayarın yeniden başlamasına sebep olan güncellemelerdir. Windows 10, yeni bir özellik güncellemesi geldiğinde, işletim sisteminin bulunduğu bilgisayarlarda güncellemeleri otomatik olarak indirmeye başlar. Bu durum bizim istemediğimiz bir durumdur çünkü internetimizde yavaşlama olabilir, sistemimiz için doğru olmayan bir sürüm güncellenebilir, yanlış güncellemeler sistemimizi yavaşlatabilir. Bu nedenlerden ötürü güncellemeleri kapatmanızı tavsiye ediyoruz. Güncelleme noktasında durumu kontrol edip istemediğimiz durumların gerçekleşmemesi ve güncelleştirmeyi kapatmak için neler yapmamız gerekiyor, haydi birlikte bakalım.
Windows 10 Güncelleme Kapatma
Windows 10 öncesi sürümlerde şu anki sürümden farklı olarak, aşağıdaki görselde de göreceğiniz gibi, denetim masasında yer alan ”Güncelleştirmeleri hiçbir zaman denetleme”, ”Güncelleştirmeleri denetle ancak karşıdan yükleme ve kurma konusundaki kararı bana bırak” gibi seçenekler vardı.
Gördüğümüz seçenekler artık Windows 10 sürümünde olmadığından, Windows 10 Güncelleştirme Kapatma için farklı bir yol denememiz gerekecek. Bu yolu şimdi sizlerle paylaşacağız.
Güncellemeyi kapatmak için izleyeceğimiz yol ”Hizmetler’i Kullanarak Windows 10 Update Kapatma” olacak. Burada, güncelleştirme sonrasında kontrolümüz dışında gerçekleşecek her olayı önlemiş olacağız. Eğer bu konuda garanti ve güvenilir bir sonuç elde etmek istiyorsak ”Hizmetler” uygulaması üzerinden güncelleme servisini devre dışı bırakmamız gerekecek.
Görselde de gördüğünüz gibi bilgisayarımızdaki görev çubuğunda bulunan arama simgesine tıklıyoruz. Devamında, arama kısmına hizmetler ya da services yazıp enterlıyoruz ve hizmetler sayfasını açıyoruz.
Windows 10, güncelleme dışında, bilgisayarımızda arka planda çalışan uygulamaları da kontrol edebilmekte. Bu kontrolü, ”Windows 10 Hizmetler (services)” üzerinden gerçekleştiriyor.
Windows 10 güncellemelerini, hizmetler üzerinden devre dışı bırakarak kapatabilir, kontrolü elimize alabiliriz.Bunun için aşağıdaki görselde de gördüğünüz gibi, karşımızda hizmetler sayfası geldi. Bu sayfada, Windows arka planında çalışan uygulamalarımızı görmekteyiz. Konumuz olan ve asıl ilgilendiğimiz güncelleme ile ilgili servisimiz ”Windows Update”. Karşımıza çıkan listeden Windows Update’i bulup çift tıklıyoruz.
Aşağıdaki görselde gördüğümüz gibi karşımıza çıkan ”Windows Update Özellikleri (Yerel Bilgisayar)” sayfası olacak. Bu sayfada bizi ilgilendiren genel kısmından başlangıç türüdür. Başlangıç türü kısmına tıkladığımızda önümüze gelen seçeneklerden devre dışı seçeneğini seçiyoruz. Bu seçeneği seçmemizle birlikte bilgisayarımız yeniden başlayacak ve artık kontrolümüz dışında herhangi bir güncelleme olmayacaktır. Eğer bilgisayarımızı yeniden başlatmadan güncellemeyi durdurmak istersek, görselde gördüğünüz ”Durdur” seçeneğine tıklayıp güncellemeyi durdurabilirsiniz.
Windows 10 Güncelleme Kapatma için Windows Update servisini devre dışı bıraktığımızdan bilgisayarımız artık güncellemeleri indirmeyi ve denetlemeyi gerçekleştiremeyecektir. Yaptığımız bu işlem sonrasında Windows 10 ayarlarında bulunan ”Güncelleştirmeleri Denetle” kısmından hata uyarısı alacaksınız. Bu uyarı bilgisayarınızın kontrolünüz dışında güncelleme yapamadığına dair bir uyarıdır.
Windows 10’a gelen güvenlik güncelleştirmeleri ve sisteminiz için gelen yeni özellikleri edinebilmeniz için güncellemeleri belli süre zarflarında yapmanızı tavsiye ediyoruz. Devre dışı bıraktığımız güncellemeleri aktifleştirmek içinse, Windows Update servisinde karşımıza Başlangıç Türü gelecek. Bu kısımdan Otomatik seçeneğini seçerek Başlat butonuna tıklıyoruz. Böylece Windows 10 güncellemelerini tekrardan aktifleştirmiş oluyoruz.
Regedit Üzerinden Windows 10 Güncelleme Kapatma
Windows 10 Kayıt defteri düzenleyicisi üzerinden tüm güncellemeleri devre dışı bırakma:
- Adım 1: Başlat’ı açın ve Regedit’i aratarak girin,
- Adım 2: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows yolunu takip edin.
- Adım 3: Windows seçeneğine sağ tıklayın ve Yeni, Anahtar yolunu takip edin,
- Adım 4: Yeni anahtarı WindowsUpdate olarak adlandırın ve Enter tuşuna basın,
- Adım 5: Oluşturduğumuz anahtara sağ tıklıyoruz ve Yeni diyoruz,
- Adım 6: Yeni tuşa AU adını verin ve Enter tuşuna basın.
- Adım 7: Ekranın sağına sağ tıklayın ve Yeni, DWORD (32-bit) değeri seçeneğini seçin,
- Adım 8: Yeni anahtara NoAutoUpdate adını verin ve Enter tuşuna basın,
- Adım 9: Yeni oluşturulan anahtara çift tıklayın ve değerini 1 yapın,
- Adım 10: Tamam seçeneğine tıklayın ve bilgisayarı yeniden başlatın.
Regedit ile Windows 10 güncelleme kapatma (Kayıt Defteri Düzenleyicisi) ile bu şekilde yapılıyor. Yukarıdaki adımları eksiksiz bir şekilde yerine getirdiğiniz takdirde bilgisayarınız güncellemeleri otomatik olarak indirmeyecek ve yüklemeyecek. Bir güncelleme gelip gelmediğini veya gelen bir güncellemeyi yüklemek istediğiniz zaman ilk olarak anlattığımız Ayarlar yöntemini kullanabilirsiniz.
Evet, Windows 10 Güncelleştirme Kapatma konusunda izlemeniz gereken yolları sizlerle paylaştık. Umarız ki paylaştığımız bu bilgiler, ihtiyaçlarınıza cevap olabilmiştir. Bilgisayarınızda herhangi bir sorunla karşılaşmamak ve güncellemeler konusunda istediğiniz kontrolü sağlamanızda bu bilgiler sizin için ideal olacaktır.
Windows 10 gücelleştirmeleri bazen can sıkalabiliyor eskiden güncelleştirmeleri yükleme seçeneği vardı. Şimdi o tarz bir seçenekte yok, makaleniz makbule geçti elinize sağlık.